Muzeul Satului


Mi se pare putin improproiu spus ” satului „. Parerea mea este ca ar fi mai bine sa se numeasca Muzeul Romanului. De ce? Fiindca, la un moment al vietii noastre, toti am pornit din casele acelea vechi, de lemn, nu doar taranii.  DSC05270

Cand te plimbi prin casele acelea de lemn, mutate din locurile unde au fost construite, stai sa te gandesti, cum de au tratit oamenii in vremurile acelea, cu asa putine facilitati?

DSC05261

Viata cu siguranta nu era simpla. Privita prin prisma omului secolului XXI, poate. Dar sa te trezesti dimineata la rasaritul soarelui, sa iesi pe usa casei si sa te intorci seara de la camp, obosit si murdar, pentru a-ti putea hrani familia…nu era un lucru simplu. Pentru cei saraci ( material ) viata nu era decat un lung sir de incercari si provocari, piperata din cand in cand cu vreo nunta, un botez, o bucurie mica…

DSC05297

Acum sunt influentat si de cartea lui Zaharia Stancu – Descult. Un roman care vorbeste exact despre cat de grea era viata romanilor inainte de primul razboi mondial, pe cand boierii ar fi fost in stare sa le vanda si pielea… dar sa nu uitam! Acest roman a fost scris in perioada comunista, iar comunistilor le placea tot ce era scris impotriva clasei superioare, burgheze si mai stiu-eu-cum ii numeau ( puterea in mana poporului ! 😀 ).  E un roman scris pentru partid ( parerea mea ) dar e un roman dur, prin imaginile si situatiile prezentate. Exagerate? Mai mult ca sigur, dar cu o urma de adevar pe undeva.

DSC05269

Scuzati scarile din partea dreapta…

Unde eram? a! Muzeul! Am ramas placut surprins de arhitectura caselor si de specificul fiecareia. In zona de campie, casele erau varuite pe exterior, pe cand cele de la munte si deal, lasau sa se vada barnele de lemn ce le formau.

DSC05295

DSC05268

DSC05287

Acum, un mic tur al interiorului acestor case:

DSC05275

DSC05263

DSC05276

DSC05277

DSC05281

DSC05284

Totul este foarte simplu intr-un astfel de loc : timpul se opreste. Nimeni nu imbatraneste, nimeni n-are dureri…

DSC05289

Si totusi ( vorba poetului )… aici in locul in care timpul s-a oprit, exista si moarte.

DSC05296

Doar ca aici, moartea e mai blanda: ne lasa prada uitarii. Cine-si aduce aminte de oamenii care locuiau candva in aceste case?  La ce ne-ar fi de folos?!

Timpul trece ca un fum si tot va fi uitat…”

DSC05298

😀

Despre 'epure

Boy/ Romania/ scout/ general photographer/ bunny maniac.
Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s